Červené, biele alebo šumivé? Pri každom víne by sme mali po jeho otvorení pristupovať inak
Hovorí sa, že víno je vhodným nápojom pre dvoch, keď jeden z nich nepije. Druhému tak ostane viac. Naozaj trefná myšlienka, nemyslíte? Ale čo v prípade, keď sa fľaša vína nedopije a chceli by ste si ju uchovať do ďalšieho dňa? Samozrejme, všetko je možné a my vám s radosťou poradíme. No pozor, akonáhle je víno otvorené, začínajú v ňom prebiehať chemické procesy a preto by ste mali vždy konať rýchlo, pokým nestratí na chuti a aróme.
Ako dlho vydrží víno otvorené?
Po otvorení sa víno automaticky dostáva do kontaktu so vzduchom, kedy začína proces jeho okysličovania a rýchleho starnutia. Inými slovami, dochádza k oxidácii vína a začínajú sa z neho uvoľňovať aromatické látky.
V tomto ohľade považujeme za úhlavného nepriateľa každého vína kyslík, ktorý ovplyvňuje vlastnosti vína. No nemusí to byť vždy len v negatívnom svetle. Okrem zmeny farby pôsobí na víno aj takým spôsobom, že mu pomáha zrieť. S pôsobením kyslíka sa mení jeho aróma, no zároveň klesá množstvo chuťových tónov typických pre jednotlivé odrody.
Ku každému druhu vína sa treba správať inak
Mladé biele víno začína strácať sviežosť veľmi rýchlo. Jeho príjemná chuť dokáže zmiznúť už po uplynutí niekoľkých hodín. Naopak, biele barikové víno si dokáže zachovať charakter aj po pár dňoch. Spočiatku dokonca zaznamenáte lepšiu chuť.
Pri archívnych vínach, ktoré sú staršie ako 20 rokov, si dávajte pozor. Víno začína oxidovať veľmi rýchlo, čím stráca chuť. Najodolnejšie sú vína s vyšším obsahom alkoholu, pevnejšou štruktúrou a sladké vína. Menej odolné sú ľahšie vína s nízkou kyslosťou.
Všeobecne je známe, že víno by sa malo vždy vypiť v ten deň, kedy bolo otvorené. No ak sa vám to náhodou nepodarí, stále je šanca na jeho záchranu. Stačí fľašu vášho obľúbeného vína správne uzavrieť a uskladniť do tmavých či chladných priestorov. Pre každý druh vína platí niečo iné a v dnešnom článku si to bližšie priblížime. Poďme na to.
Šumivé víno
1 – 3 dni zazátkované v chladničke ✓
Pri tomto druhu vína si jeho chuť po otvorení dlho nevychutnáte, to isté platí aj pri sektoch. Bublinky začnú vyprchať ihneď po uvoľnení zátky a o pár hodín je už víno znehodnotené. No aj tu sa pri dôkladnej starostlivosti dá víno zachrániť. Všetko závisí od výberu vhodnej zátky, ktorá by mala fľašu udržať pod tlakom.
Fortifikované víno
1 – 5 týždňov zazátkované na tmavom mieste ✓
Tieto vína sa vyznačujú väčším obsahom alkoholu, vďaka čomu sú oveľa lepšie chránené pred oxidáciou. No ak ho nebudete skladovať správne, nepomôže vám ani prítomnosť alkoholu.
Na trhu máme k dispozícii hneď niekoľko druhov fortifikovaných vín. Medzi tie najznámejšie patria Portské, Sherry a Madeira. Z vyššie spomenutej trojice je určite najzaujímavejšie Madeira, ako aj talianske víno Marsala, ktoré môžeme považovať za kráľov v trvanlivosti a pri týchto vínach platí, že vydržia po otvorení pokojne aj rok.
Sladké víno
5 – 7 dní s korkovou zátkou v chladničke ✓
Sladké vína často vydržia aj niekoľko dní, než úplne stratia chuť a vôňu. No určite sa zhodneme na tom, že sladké vína sú vo väčšine prípadoch tie, ktoré dopijeme do dna. Prečo? Sú sladké, ľahko sa pijú a vždy skvele padnú v každom počasí.
Ružové víno
5 – 7 dní s korkovou zátkou v chladničke ✓
Pri rúžových vínach platí rovnaké pravidlo ako pri sladkých. Stačí ho poriadne zazátkovať a odložiť do chladničky. Vrátiť sa k nemu môžete len do uplynutia jedného týždňa. Potom už úplne stratí všetky parametre a je pripravené na vyliatie. Ideálne ho však odporúčame dopiť do dvoch dní od otvorenia.
Biele víno
3 – 5 dní s korkovou zátkou v chladničke ✓
Biele víno, ako napríklad Chardonnay, je na prísun vzduchu veľmi citlivé. Určite ste si všimli, že biele vína chutia vždy najlepšie v deň, kedy ste ho otvorili. Už na druhý deň zistíte, že jeho chuť je o niečo slabšia. Preto je dobré otvorené biele víno vypiť čo najrýchlejšie.
Aj tu však existujú výnimky, na ktorého zozname nájdete aj náš Rizling rýnsky. Ten si dokáže zachovať chuť niekoľko dní, ale víno treba samozrejme správne uchovať. Obecne je známe, že je jednoduchšie uskladniť vína z chladnejších oblastí než vína z teplých krajín. V každom prípade je vždy dôležité pred uložením vína do chladničky vrátiť na pôvodné miesto korkovú zátku.
Červené víno
3 – 5 dní s korkovou zátkou na tmavom mieste alebo v chladničke ✓
Čím viac kyselín a trieslovín víno obsahuje, tím dlhšiu dobu vydrží. Svetlo červené víno je najlepšie skonzumovať do dvoch dní. Ťažšie červené vína vydržia o niečo dlhšie. V niektorých prípadoch víno dokonca po niekoľkonásobnom otvorení chutí ešte lepšie, než čerstvo otvorené.
Doba uchovania otvoreného vína sa odvíja od mnohých aspektov, či už od množstva trieslovín, kyslosti, cukru a alkoholu. Dôležitú rolu hrá aj obsah oxidu siričitého, ktorý bol do fľašky pridaný počas výroby. Ako ste si mohli prečítať, víno sa vám môže za dobrú starostlivosť odvďačiť, no ak sa neposnažíte dostatočne, znehodnotí sa jeho kvalita. Aj preto pevne veríme, že ste si z dnešného čítania odniesli nové znalosti a do budúcna sa o nedopitú fľašku vína dôkladne postaráte.